» Hubert Tisserand wint het Broekpolder International Open ’19

Hubert Tisserand wint het Broekpolder International Open ’19

Hij leidde vanaf de eerste dag en wist vol te houden tot het eind: de Fransman Hubert Tisserand heeft met een score van -11 het Broekpolder International Open ’19 gewonnen. De tweede plaats was voor de Duitser Florian Fritsch, de derde plaats werd gedeeld door de Nederlander Philip Bootsma, Duitser Hurly Long en Fransman Felix Mory. De professionals verdeelden het prijzengeld van
€ 30.000, met een cheque van € 5.000 voor de winnaar. De volledige uitslag staat op de website van de Pro Golf Tour.

Hubert Tisserand

Winnaars Broekpolder International Open ’19

 

 

Van Broekpolder wisten alleen Henry Lai en Timo Thans de cut te halen, waarna zij op de 48e respectievelijk 53e plaats eindigden.

Henry Lai

Timo Thans

Op donderdag was het nog prachtig weer met nauwelijks wind en na de regen van woensdag en het goede werk van de greenkeepers was de baan in topconditie. De scores waren ook goed met Hubert Tisserand op -7 en de Nederlandse amateur Stan Kraai op -6. Van Broekpolder stelden Dylan Boshart en Maarten Bosch teleur, maar wisten Johan Sepers en Henry Lai met een ronde onder par binnen te komen.

Op vrijdag begon het al na drie kwartier met onweer, waardoor het spel een uur werd stilgelegd. Ook om 11 uur moest de wedstrijdleiding iedereen naar binnen roepen, want toen kwam het onweer recht over het clubhuis heen. Spelers en vrijwilligers zaten drie uur binnen, maar de wedstrijd kon gelukkig wel om 2 uur ’s middag hervat worden. Hubert Tisserand vergrootte zijn voorsprong met een tussenstand van -12, gevolgd door de Fransman Felix Mory met -8 en Stan Kraai met -6.

 

Van de Nederlanders overleefden Mike Toorop, Philip Bootsma, Ruben van Uden, Floris de Haas, Robbie van West, Berry Jole, Felix van Dijk (am), Sjors den Ambtman (am) en Jim Woudenberg (am) de cut. Voor Broekpolder mochten uiteindelijk alleen Henry Lai en Timo Thans door naar de finaleronde. Door de vertraging gingen de vrijdagmiddagflights pas om half 5 van start en veel spelers konden niet voor het donker hun ronde afmaken. Leider Tisserand lukt dat net wel, want na zijn birdie op hole 8 (hij was op 10 gestart) sprintte hij naar de tee van hole 9 en wist zijn bal naar de green te slaan vlak voordat de toeter ging. Hij mocht daarom die hole samen met zijn flightgenoten uitspelen en hoefde dus op zaterdag niet vroeg op te staan. De andere spelers moesten wel op zaterdagochtend om half 8 aantreden voor hun laatste holes van de 2e ronde, zoals Maarten Bosch en Henry Lai die alleen hole 18 nog moesten spelen en James Doughtie die nog 6 holes te gaan had.

James Doughtie

Zaterdag regende het alleen nog een beetje vroeg in de ochtend tijdens het uitspelen van de 2e ronde. Toen de finaleronde om 10 uur begon werd het droog en konden de spelers weer voluit gaan. Het werd al snel spannend omdat Hubert Tisserand niet zo sterk was als eerdere dagen en slagen inleverde, terwijl met name Florian Fritsch op kwam zetten met diverse birdies.

 

 

 

 

 

 

 

Ze speelden in twee verschillende flights waardoor het soms moeilijk te volgen was, maar na hole 14 stonden ze gelijk op -10.

Daarna wist Tisserand birdies te maken op 15 en 16, waardoor hij een gat van twee slagen sloeg. Met Fritsch op hole 18 links in de bossen waardoor hij geen birdie kon maken, kon Tisserand ondanks een bogey op hole 17 zijn voorsprong vasthouden met een par op 18. Veel gejuich van het publiek en vooral van zijn Franse medespelers, het Broekpolder International Open ’19 had net als vorig jaar een Franse winnaar.

Hubert Tisserand is een eerstejaars professional uit Lyon (F), die in 2016 als amateur het Open International de la Mirabelle d’Or op de Alps Tour heeft gewonnen. Zijn resultaten op de Pro Golf Tour dit jaar waren nog niet denderend, al werd hij vorige week wel derde in het Leipziger Open (waar Dylan Boshart won).

Philip Bootsma

Florian Fritsch

Florian Fritsch is professional sinds 2009, won al diverse malen op de Pro Golf Tour en heeft ook op de Challenge Tour en European Tour gespeeld. Dit jaar was dit pas zijn derde toernooi op de Pro Golf Tour.

Philip Bootsma werd in 2018 de beste amateur in het Broekpolder International Open en stapte daarna over naar de professionals. Dat was nog niet heel succesvol, zijn derde plaats op Broekpolder is zijn beste resultaat tot nu toe.

Achter hen ging de strijd vooral om de Order of Merit van de Pro Golf Tour, waarvan de top-5 aan het eind van het seizoen promoveert naar de Challenge Tour. Hurly Long versterkt zijn eerste plaats met de derde plek in Vlaardingen, Allen John heeft er als tweede ook wat punten bijgehaald, net als Robbie van West als derde, Hinrich Arkenau schuift op naar nummer vier, terwijl Benjamin Rusch zakt naar nummer vijf. Daarachter deden Felix Mory (nr. 8) en Finn Fleer (nr. 9) goede zaken met hun resp. plek. Winnaar Hubert Tisserand maakt een grote sprong naar nr. 11, valk achter Dylan Boshart. Er zijn nog vier toernooien te spelen op de Pro Golf Tour, het volgende is St. Pölten in Oostenrijk. De Order of Merit staat op op de site van de Pro Golf Tour.

 

Robbie van West

Hinrich Arkenau

Het Broekpolder International Open ’19 werd ondanks het slechte weer op vrijdag een groot succes. Dat was vooral te danken aan de greenkeepers die de baan geweldig hadden voorbereid op het toernooi. Met hun ervaring van de Challenge Tour en Ladies European Tour weten zij goed wat ze moeten doen om met name de greens snel te krijgen. Maar op vrijdag lieten zij ook zien goed te kunnen improviseren. De meeste greenkeepers waren naar huis omdat zij ’s ochtends aan het maaien waren geweest, maar toen ze nodig waren om het regenwater weg te krijgen van de baan waren ze snel weer aanwezig. Complimenten van alle spelers voor de kwaliteit van Broekpolder.

Verder waren de vrijwilligers belangrijk voor het slagen van het toernooi. Starters op hole 1 en 10, spotters op veel holes om afzwaaiers van spelers terug te vinden, marshalls om stilte te vragen als de spelers gaan slaan, scorers om de tussenstanden door te geven aan de wedstrijdleiding en het A-team voor allerlei klussen en de watervoorziening.

 

 

Greenkeepers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw op het Broekpolder International Open ’19 was de watervoorziening. Vorig jaar gingen er 4500 plastic flesjes doorheen, maar dit jaar kregen alle spelers een hervulbare bidon en waren er op zes plekken in de baan bijvulpunten. Het was even wennen, want dit gebeurde ook voor het eerst op de Pro Golf Tour, maar de spelers liepen uiteindelijk wel drie dagen met bidons van sponsor Evides met daarin het heldere Rotterdamse kraanwater.

Het Broekpolder International Open ’19 was een mooi toernooi met een onbekende maar sterke winnaar, een ervaren speler op de tweede plaats, een jonge amateur uit Nederland op het podium en daarachter de strijd om de punten voor de Order of Merit en promotie naar de Challenge Tour. De Nederlandse spelers streden mee om de prijzen en velen haalden de cut, maar de spelers van Broekpolder zelf bleven achter in dit sterke deelnemersveld. Ondanks de regen van vrijdag was het een groot succes met veel publiek op zaterdag en een goede organisatie van Golfclub Broekpolder.