» Interview met Roelof Rijnhout, Timo Thans en Thomas Tsiafitsas

Interview met Roelof Rijnhout, Timo Thans en Thomas Tsiafitsas

Een vooruitblik met drie topamateurs die meedoen aan het Broekpolder International Open 2019

door: Roman Henke


Golfclub Broekpolder organiseert in de tweede week van juli voor het tweede achtereenvolgende jaar het Broekpolder International Open als onderdeel van de Pro Golf Tour, de derde divisie van het Europese professionele golf. Dit toernooi met een groot internationaal spelersveld genereert internationale naamsbekendheid voor de golfbaan Broekpolder dat als championship course getest gaat worden door ca. 150 profgolfers en topamateurs. Bijkomend voordeel voor het houden van dit toernooi op de eigen baan is dat de organisatie een aantal wildcards mag verstrekken aan eigen leden die de amateurstatus hebben. Onder andere Roelof Rijnhout, Thomas Tsiafitsas en Timo Thans mogen op 11 en 12 juli laten zien of zij in staat zijn zich te plaatsen voor de finaleronde die op zaterdag 13 juli wordt gespeeld. In het onlangs door Robbie van West gewonnen toernooi in Neusass (boven Stuttgart) was een score van +4 na twee dagen genoeg voor plaatsing in de finaleronde. In het toernooi van Leipzig, kort voorafgaand aan dat van Broekpolder, was een score van +7 na twee dagen goed genoeg om de cut te halen. Vorig jaar bleek op het toernooi van Broekpolder een score van +3 na twee dagen nodig te zijn om de finaleronde te mogen spelen. De heren amateurs weten wat hun te doen staat en zullen alles uit de kast moeten halen om bovenin mee te kunnen draaien. De cut halen is lastig maar niet onmogelijk, dat bewees Timo Thans in 2018 toen hij na drie dagen ruim onder par eindigde op de gedeeld 21e plek in het Casablanca Green Open.

 Een vraaggesprek met Roelof Rijnhout, Thomas Tsiafitsas en Timo Thans:

Roelof, Thomas, Timo: vertel, hoe oud zijn jullie, hoe lang spelen jullie al golf en hoe is het begonnen?

Roelof: Ik ben 27 jaar en golf al meer dan 10 jaar. Ik ben ooit op vakantie met mijn opa en oma in aanraking gekomen met het spelletje en vervolgens besloot ik mijn GVB te halen.  

Thomas: Ik ben 20 jaar oud en ik golf inmiddels rond de 10 jaar. Het is in Griekenland, Rhodos, begonnen. Indertijd golfde mijn vader en ik begon als zijn caddy. Tijdens één van zijn rondes was ik zo nieuwsgierig geworden naar het gevoel van ‘een golfbal slaan’ en pakte zijn club en sloeg mijn eerste bal. Meteen werd ik verliefd op golf en wist ik dat dit mijn leven zou worden. Tot nu toe is dat niet veranderd.

Timo: Ik ben 19 jaar en ben begonnen met golfen op mijn 8ste. Die eerste keer was op vakantie met mijn ouders. Grappig was dat ik in het begin helemaal geen natuurtalent was. Het duurde een paar jaar voordat ik het spelletje door had maar toen ging het ook heel erg snel. In no time zat ik op mijn 15de op een +hcp. Dus voor alle jeugdleden: je moet eventjes doorzetten in het begin😉

Wat zijn de prestaties op golfgebied die het meeste bij blijven?

Roelof: Dat zijn het met Broekpolder 1 behalen van de kruisfinales (halve finale) van het landskampioenschap in de NGF competitie voor clubteams, het winnen van diverse lokale strokeplaykampioenschappen in en rond Rotterdam en het winnen van een toernooi op de IJGT tour in Amerika.

Thomas:  Eén keer ben ik Nederlands kampioen (met jeugd 1) geworden in de NGF competitie, één keer heb ik een top 5 finish behaald in een internationaal toernooi (Noorwegen) en daarnaast heb ik ook een paar clubkampioenschappen op mijn homecourse Broekpolder gewonnen. Ik vind het heel leuk om onder druk te spelen en te presteren. De prestaties die mij het meest zijn bijgebleven zijn die van de verschillende competities waar er vaker momenten zijn met veel druk. In die momenten heb ik meerdere keren goed kunnen presteren en daar ben ik erg trots op.

Timo: Ik ben een keer 1ste geworden op het Nederlandse Kampioenschap tot en met 15 jaar en ook een keer tweede. Daarnaast dat ik een score van -7 heb gehaald op de Pro Golf Tour in Marokko vorig jaar.

Wat doen jullie als er niet wordt gegolft, werken jullie, doen jullie een opleiding en wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Roelof: Ik ben inmiddels al bijna 3 jaar werkzaam als accountant bij KPMG. Voor de komende jaren zal dat mijn toekomst zijn en ik wil dan ook de best golfende accountant van Nederland worden.

Thomas: Momenteel volg ik de opleiding “Sport en Bewegen” bij het Albeda Topsport College die ik over twee jaar wil afronden.  Als golf geen zekerheid wordt, ben ik van plan ‘Sportwetenschap’ te studeren aan het HBO. Daarnaast werk ik in het weekend in de golfshop van Ramon Schilperoord op Seve. Daar help ik klanten met hun golfmateriaal en clubs. Fitten doe ik nog niet omdat ik nog niet voldoende kennis en ervaring daarmee heb, maar ik ben hard bezig met het kennis vergaren over dit aspect van de golfsport.

Timo: Momenteel doe ik een bachelor werktuigbouwkunde op de Technische universiteit Delft. Volgend jaar zal ik een jaar op Exchange gaan naar het Imperial College in London, waar ik golf en studie nog beter kan combineren.

Wat zijn jullie ambities of doelen op golfgebied? 

Roelof: Ik heb de ambitie om nog jaren namens Broekpolder in de hoofdklasse te spelen en ook om in de komende jaren het clublandskampioenschap te veroveren. Golfen is voor mij ontspanning. Ik blijf het fascinerend en verslavend vinden om iedere keer weer de strijd met jezelf, een tegenstander, weerselementen en de baan aan te gaan. Het opgaan en vastbijten in een wedstrijd zorgt ervoor dat ik alles vergeet en dat is voor mij de beste ontspanning na een drukke werkweek. Mijn ambitie is om dit de komende jaren te blijven doen en hierbij met zowel het eerste van Broekpolder als individueel zoveel mogelijk prijzen te winnen.

Thomas: Mijn doel en droom is om bij de ‘European Tour’ te spelen als playing pro. Om dit doel te bereiken werk ik en train ik erg hard. Uren maken op de baan vind ik niet erg, aangezien golf mijn passie is. In de komende twee jaren wil ik zien hoe ver ik ga komen met mijn golfcarrière en doe ik er zo veel mogelijk aan om vooruitgang te boeken. In die twee jaar zou ik ook zeker vaker willen meespelen op de Pro Golf Tour.

Timo: Qua ambities ben ik vrij relaxed. Golf is een uit de hand gelopen hobby zeg ik altijd maar. Ik speel en oefen zoveel als ik kan omdat het leuk is. Als ik daar mijn beroep van zou kunnen maken is dat mooi meegenomen.

Wat spelen jullie zoal in 2019, welke wedstrijden, welke competitie, welke kampioenschappen?

Roelof: Grotere nationale wedstijden zoals het NK strokeplay en NK matchplay en daarnaast grotere open toernooien.

Thomas: In de zomer speel ik vooral veel wedstrijden in Nederland, zoals het Dutch Junior Open, de Pro Golf Tour op Broekpolder, het Noordwijk Jeugd Open en het Dutch Amateur Championship. In augustus ga ik naar Duitsland voor een internationaal toernooi. Ik heb een druk schema, maar dat vind ik alleen maar heel leuk!

Timo: Voor aanvang van het Broekpolder International Open kom ik net terug van het Deens amateur. Na Broekpolder zal ik ook nog het Dutch International Amateur Championship en het Dutch international Junior Open spelen.

Timo heeft vorig jaar op de Pro Golf Tour al een keer in Marokko de cut gehaald, hoe cool zou het zijn als jullie  de cut zouden halen hier op Broekpolder?

Roelof: Mijn doel is inderdaad om hier de cut te halen dankzij het thuisvoordeel en met nieuwe clubs in de tas denk ik ook een goede kans te maken! 

Thomas: Dat is één van mijn grootste doelen voor dit jaar, maar ik weet ook dat het maar een wedstrijd is en dat er nog vele zullen volgen. Er zijn dus genoeg kansen om mijn golfspel te verbeteren!

Timo: De Pro Golf tour is inderdaad een fantastische ervaring voor amateurs omdat je wordt gedwongen om echt lage scores binnen te brengen alleen al om de cut te halen. Daarnaast zijn er ook heel veel punten voor de World Amateur Golf Ranking te verdienen. Toen ik rond de top 20 eindigde kwam ik voor het eerst op deze prestigieuze ranking en om daar op te komen is echt een hele lastige opgave!