» Interview met Robbie van West

Interview met Robbie van West

Robbie van West, Winnaar op de Pro Golf Tour 2019

Een interview met Robbie van West, Nederlandse topspeler op de Pro Golf Tour

Door: Roman Henke 

Robbie van West (Tiel, 1992), speler van The Dutch Futures, staat er goed voor op de jaarranglijst van de Pro Golf Tour. Hij won begin juni het Kuhn Masskonfektion Open op de Golfclub Glashofen Neusass, ca 120 km ten noorden van Stuttgart. Met de € 5.000 die Robbie daarmee verdiende kwam hij bovenaan te staan in de Order of Merit. De nummers 1-5 van de eindranking van de ProGolfTour 2019 verdienen een speelkaart voor de European Challenge Tour seizoen 2020. Na het vervolgens vanwege slecht weer geteisterde en naar twee speeldagen ingekorte toernooi in Tsjechië, waar Van West wel de cut haalde, staat hij tweede op de Order of Merit met een kleine € 5.000 voorsprong op de nummer 6 in het klassement. Er zijn nog zes reguliere toernooien te gaan gevolgd door de finale eind september op het Noord-Duitse Adendorf. Eerstvolgende toernooi zal zijn in Polen (26-28 juni), vervolgens gaat de Tour naar Duitsland en in de tweede week van juli wordt hier dan in Vlaardingen het Broekpolder International Open gehouden. 

Van West is op dit moment met zijn positie als nr. 560 van de wereldranglijst (OWGR) na Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing de vierde Nederlander op de wereldranglijst. Dankzij goede prestaties op de Pro Golf Tour in 2017, heeft Van West in 2018 al vaker gespeeld op de European Challenge Tour, zijn beste resultaat was toen een 23e plek in het Challenge de Espana. Op de Pro Golf Tour won hij eerder in 2017 het Tony Jacklin Open in Casablanca en in 2018 het Open Madaef (ook in Marokko). Van West heeft ook meegedaan aan het KLM Open in 2011, 2012, 2014, 2016 en 2018, maar het is hem nog niet gelukt daar de cut te halen. 

Robbie, je won het toernooi in Neusass begin juni met zeven onder na rondes van 68, 69 en 72 en een voorsprong van twee slagen op vier spelers. Vertel, was je in topvorm, hoe spannend was het en vooral hoe ging de laatste ronde?

Topgolf is altijd spannend. Elke speler doet veel moeite en er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd om goed te kunnen presteren en de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Je knokt voor elke slag en je probeert snel een goede start te maken. In de finaleronde, met nog 9 holes te gaan, stond ik twee slagen achter de leider, de Fransman Romain Vallaeys. Je weet dat in de laatste negen van een toernooi altijd nog van alles kan gebeuren. Het is zeker spannend maar wel waar je het voor doet als topgolfer. Je hartslag is wat hoger, je mond wordt wat droger maar je wil wel 100% focus houden, mooi toch? Als je wint op dit niveau geeft dat aan dat je spel in orde is. Elke golfer of golfster is altijd op zoek naar beter. Naar mijn mening ben ik nog niet helemaal in topvorm. Er zijn echter wel onderdelen die steeds sterker worden. In Neusass scoorde ik erg goed op de eerste negen. Ik heb daar eigenlijk geen verklaring voor. Het geeft je wel een goede uitgangspositie voor de tweede negen holes. Verder moeten er gewoon veel puzzelstukjes op hun plek vallen. 

Wat gebeurde er met de leider Vallaeys (jouw flightgenoot) de laatste ronde op hole 15 met de dubbel bogey?

Tja, een situatie die zich in een nachtmerrie voordoet. Na hole 16 stond ik 2 slagen achter op de Fransman. Eenmaal aangekomen op de green van hole 17 kreeg Romain te horen dat zijn caddy een regel had overtreden. De caddy stond recht achter hem toen hij een chip sloeg op Hole 15. Ik heb dat zelf niet kunnen waarnemen maar een referee zag het gebeuren. Die meldde dat Romain 2 strafslagen kreeg vanwege die overtreding op Hole 15. De par die hij had gemaakt veranderde daardoor in een double bogey. Ik maakte op hole 17 een birdie om 1 slag in te lopen. Ik stond na deze birdie nog maar 1 slag achter maar na het nieuws opeens 1 slag voor met nog 1 hole te gaan. 

Hoe beleefde jij die laatste hole? Uiteindelijk won je met twee slagen voorsprong op vier spelers, was jij op de laatste hole zeker van de overwinning?

Dat was wel een nieuwe ervaring. Meer in de zin dat de Fransman zodanig emotioneel van slag was. De referee vroeg aan mij en de andere medespeler of wij het ok vonden om een aantal minuten te wachten met het spelen van hole 18. We gingen akkoord met een pauze van 5 minuten.

In die 5 minuten tijd die de Fransman nodig had, kon ik zelf ook even het nieuws verwerken. Leider met nog 1 hole te gaan. Een prima afslag gaf mij al een goede basis. Dat creëerde ook gelijk al druk op mijn medespelers. De hole speelde ik verder goed uit en maak iets minder dan een meter voor par. De Fransman miste ook nog een korte put waardoor er opeens een gat van 2 slagen was.

Hoe combineer je spelen op de Pro Golf Tour en de European Challenge Tour?

Begin 2019 had ik nog de hoop om zowel op de Pro Golf Tour en op de European Challenge Tour te spelen. Omdat er op de Challenge Tour minder toernooien zijn met daardoor veel vrije weken ertussen, is er minder kans voor mij om op die tour te spelen. Vorig jaar kon ik met mijn speelcategorie voor de Challenge Tour nog rekenen op 6 tot 8 starts, dit jaar verwacht ik maar in 1 toernooi te kunnen starten… Na mijn overwinning in Neusass stond ik bovenaan de jaarranglijst van de Pro Golf Tour. Ik heb zeker wel een bepaald bedrag in gedachten dat ik dit jaar nodig heb om een van de vijf kaarten voor de Challenge Tour te verdienen, maar het liefst win ik nog twee keer dit seizoen om daarmee rechtstreekse promotie naar de Challenge Tour af te dwingen. 

Wat zijn je verwachtingen hier op het Broekpolder International Open?

Vorig jaar heb ik niet meegedaan aan het toernooi op Broekpolder. Volgende maand doe ik zeker mee! Van veel spelers op de Pro Golf Tour heb ik hele enthousiaste reacties gehad over de baan, de mensen en het hele toernooi op Broekpolder. De baan ken ik vrij goed. Ik heb daar meerdere malen NGF competitie gespeeld in mijn amateurtijd toen ik lid was op Prise d’Eau. Onlangs heb ik nog met Dylan Boshart een ronde gespeeld om de baan weer eens te zien. Het is zeker een thuisvoordeel voor de Nederlandse spelers dat we met Broekpolder ook in Nederland een toernooi hebben op de Pro Golf Tour. Voor Dylan is het op z’n eigen baan helemaal een thuisvoordeel! De greenkeepers zullen keihard aan het werk zijn om de baan in topconditie te krijgen. Ik ben dan ook benieuwd naar hoe de baan zal spelen tijdens het toernooi, Verder ben ik ook wel benieuwd naar de aanpassingen van de baan die later dit jaar op het programma staan.

Het zou mooi zijn als ik op de laatste 9 holes net als in Neusass weer in contention zou zijn. Voor het toernooi op Broekpolder zou het prachtig zijn als een Nederlandse golfer mooie dingen laat zien en tot het einde meestrijdt om de winst en wie weet…? Mede namens diverse spelers die ook op de Pro Golf Tour spelen en die ik hierover heb gesproken wil ik vooraf nog de club bedanken voor het organiseren van dit mooie toernooi hier op Broekpolder. Laten we hopen op een mooi en geslaagd toernooi in alle opzichten!