» Interview met Ramon Schilperoord

Interview met Ramon Schilperoord

●Ramon Schilperoord, lid van Broekpolder en al 12 jaar golfprofessional 

Door: Roman Henke 

Golfprofessional in meerdere opzichten

Ramon Schilperoord (Schiedam, 1979), is sinds 2007 professioneel golfer: hij verdient zijn brood met de golfsport. Naast het spelen van toernooien in de afgelopen tien jaar en het runnen van zijn golfshop organiseert Ramon ook zelf toernooien, custom made events,  bedrijven- en demodagen en als hij les geeft dan het liefst aan de jeugd, want die heeft de toekomst. Het enthousiasme van de jeugd na het slaan van een goede bal werkt aanstekelijk, nieuwe aanwas van de jeugd is in de vergrijzende golfsport belangrijk. Ramon draagt zijn steentje graag bij door in zijn golfshop veel ruimte te laten voor golfsets van US Kids speciaal voor kinderen van diverse leeftijden en lengte. Om de toekomst van de golfsport in Nederland gezond te houden moeten juist kinderen gestimuleerd en geënthousiasmeerd worden voor deze prachtsport. 

Golfshop op Seve

Op Golfcenter Seve, onder de vaste oefenstudio van Joost Luiten, bevindt zich de golfshop van golfprofessional Ramon Schilperoord. Ramon heeft eerder gewerkt voor grote sportmerken als Adidas waar hij sportwinkels beleverde, Reebok met Footlocker als klant en Nike als distributeur voor Europa, het Midden-Oosten en Turkije. Ruim twee jaar nu heeft Ramon zijn eigen golfshop RSGolf op Golfcenter Seve, inclusief webshop www.rsgolfshop.nl. Het gaat goed, Ramon heeft het er naar zijn zin. De golfshop heeft een ruim assortiment met golfspullen voor ieder niveau golfer, maar belangrijker dan dat is dat de golfshopmedewerkers, waarvan de meesten bijna een scratch handicap hebben, hun best doen om de klant op maat te helpen. Met “underpromiss and overdeliver” als motto is het prettig zaken doen met Ramon en zijn medewerkers. 

Ontspanning en ontwikkeling

Iedere dag genieten van het leven stelt Ramon zich als doel. Er zijn te veel jongens die per se proberen op een van de professionele tours te komen. Te velen houden zich voor de gek door te veel te focussen op één doel, maar golfen moet je juist ontspannen benaderen, in de baan is die ontspannenheid van grote waarde. Zet jezelf niet onnodig onder druk door vooraf allemaal doelen te stellen. Ook moeten er niet allemaal golfrobotjes komen die te veel volgens het boekje worden opgeleid. Er moet meer nadruk zijn op het spelen en trainen op gevoel dan het werken aan een perfecte swing.

Te velen hebben nooit anders dan de golfbaan gezien: eerst meedoen aan golftoernooien als amateur, daarna als professional om dan te eindigen als golfleraar. Ramon noemt persoonlijkheden als Ian Poulter en John Daly als voorbeelden van golfers die bijvoorbeeld met een eigen kledinglijn een eigen onderneming hebben gehad naast het golfen. Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen naast het slaan van een goede bal. Toen Ramon in 2008 begon op de EPD tour (voorloper van de Pro Golf Tour) won de Schot Craig Lee nog de eerste vier toernooien maar daarna was het een carrière met ups en downs voor deze speler. Tot vorig jaar oktober, heeft deze Schotse speler in totaal 21 jaar als professional de wereld rond gereisd om nu op een leeftijd van 40 te moeten beginnen aan een maatschappelijke carrière terug in Schotland. Severiano Ballesteros was een uitzonderlijk talent die heel veel successen heeft gekend maar zo een prachtige golfcarrière is niet iedereen gegeven.

Als Ramon terugkijkt naar zijn eigen professionele carrière dan zijn het vooral de vriendschappen nationaal en internationaal die hem zijn bijgebleven. “Je moet je voorstellen dat een golfbaan en een golfclub er alles aan doen om de baan en een toernooi perfect voor jou te organiseren. Voor golfpro’s is het fantastisch dat een wedstrijdorganisatie zo enthousiast is voor jouw golffeestje. Je hoort pro’s wel eens klagen over dat een green hobbelt, maar blijkbaar kon de greenkeeper op dat moment en onder die omstandigheden niet beter.”

 Veranderingen

Golfbanen die 10 jaar geleden al zijn begonnen met het investeren in golfbaanonderhoud door vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, daarvan spat de kwaliteit er af. Belangrijk is dat de club investeert in een goede greenkeepersstaf, maar eigenlijk zijn het allerbelangrijkste de sfeer, het eten en het enthousiasme van de mensen op de club.

Ramon noemt Golfbaan Delfland als voorbeeld van een locatie waar mooie golfevenementen worden georganiseerd. In de traditionele golfwereld zou nog meer rekening moeten worden gehouden met maatschappelijke veranderingen waardoor een vol clublidmaatschap niet meer zo vanzelfsprekend is. Mensen hebben een druk leven en steeds minder tijd voor 18 holes golfen, de groei van het aantal gelopen 9 holes rondes spreekt boekdelen.

Altijd normaal en met respect met andere mensen omgaan, dan gaan zij zo ook met jou om. Praat ook met oudere mensen in je omgeving, die hebben al veel meegemaakt en kunnen terugkijken. Daar kun je van leren.

Ramon zou graag zien dat er meer wordt gedaan in Nederland om mensen die nog niet golfen aan het golfen te krijgen, door clinics, shows, bedrijvendagen maar ook zoals de NGF doet om kinderen  bij het golfen te betrekken, dat kan ook op school en hoeft niet altijd op de golfbaan. 

Broekpolder International Open

Ramon is al sinds jonge leeftijd lid op Broekpolder, heeft voor Broekpolder in de jeugdcompetitie gespeeld tegen Joost Luiten, is gecoached door de headpro van Broekpolder James Doughtie en kent de baan als geen ander. Het Broekpolder International Open vindt Ramon een hartstikke mooi initiatief. Het is een extra wedstrijd voor veel Nederlanders en ieder toernooi in Nederland is per definitie al een mooi toernooi. Voor de spelers maar ook voor de toeschouwers zal het mooi zijn om dit van dichtbij mee te kunnen maken. Ramon heeft de drie dagen van het toernooi geblokt in zijn agenda maar verder heeft hij geen verwachtingen, dan kan het alleen maar een geslaagd toernooi opleveren. De hole in one prijs die uitstaat voor de professionals wordt door Ramon gesponsord. Ook hier draagt Ramon graag een steentje bij.

Oude mensen die golfen zijn er al voldoende in Nederland, het gaat er juist om meer jongere spelers aan te trekken. Uitgezonderd enkele oudgedienden valt het op dat de Wild Cards voor het Broekpolder International Open vooral terecht komen bij jonge Nederlandse spelers en dat is goed. Heel goed dat die jonge spelers worden uitgedaagd op een internationaal proftoernooi en dat dat dan kan in het eigen Nederland is toch mooi! Voor het Nederlandse golf zou het goed zijn als het Broekpolder International Open de komende jaren een vaste plek zou krijgen op de speelkalender, wie weet zelfs als toernooi van de Challenge Tour!