» Interview met James Doughtie

Interview met James Doughtie

●James Doughtie, professional op Broekpolder

Door: Roman Henke

Kun je iets vertellen over Schotland het land waar je geboren bent?
Ik ben geboren in Edinburgh en op een leeftijd van twee jaar ben ik naar Nederland verhuisd. Mijn ouders hebben altijd een huis aangehouden in St. Andrews waar ik in mijn jeugd zowat iedere vakantie heb gespeeld. Op mijn 17e ben ik voor een periode van 4 jaar teruggegaan naar Schotland om te gaan werken in Crail, een van de alleroudste golfbanen ter wereld. De toenmalige golfpro van Crail, Graham Lenny, nam mij onder zijn hoede. Voor een salaris van 50 pond per week mocht ik 7 dagen per week van ‘s-ochtends 7 tot ‘s- avonds 7 aan de slag. Het eerste half jaar mocht ik alleen caddy zijn, clubs schoonmaken en ballen rapen. Daarna mocht ik ook in de golfshop werken. Met caddy’en kon je nog wat extra’s verdienen. En elke maandag speelden we met andere pro’s uit de buurt een wedstrijdje waarbij iedereen 10 pond inlegde. Als je won kon je goed eten die week, maar als je verloor was het vooral droog brood…

Een van de assistent golfpro’s uit die tijd is Paul Lawrie, hij heeft het ver geschopt. Hij won in 1999 het Britse Open op Carnoustie toen hij Jean van de Velde nipt voorbleef en hij speelde twee keer in de Ryder Cup.

Ik heb veel op de Tartan Tour gespeeld, de tour voor professionals die gespeeld wordt in Schotland maar ook in andere delen van het Verenigd Koninkrijk. In het zomerseizoen is er wel iedere week een toernooi, ik denk jaarlijks wel een toernooi of dertig in totaal.

In Schotland, the home of golf, zijn er veel, mooie en oude golfbanen. Weet jij waarom er vooral in Edinburgh zoveel golfbanen zijn?
De mensen in Schotland zijn erg golfminded en in Edinburgh zullen de mensen net iets meer geld hebben gehad om banen aan te leggen en te onderhouden, er zullen ook meer gelijkgezinde golfers zijn geweest om in clubverband te golfen en verschillende clubs op te richten. Vlak ook het klimaat niet uit, voor Schotse begrippen is de oostkust droog en erg geschikt om gedurende het jaar te golfen. St. Andrews staat in Schotland bij voorbeeld ook bekend als het Marbella van Schotland vanwege het klimaat en de relatief weinige regenval. Aan de westkust van Schotland is er veel en veel meer regen. Ik denk dat Edinburgh ook een goede plek is om te golfen.

Wat zijn jouw favoriete banen in Schotland en Nederland?
Dornough, Cruden Bay en Crail zijn mijn favoriete banen in Schotland. St. Andrews heb ik denk ik net iets te vaak gespeeld in alle mogelijke omstandigheden om als favoriet aan te merken, maar als ik op de teebox van the Road Hole, hole 17, op St. Andrews sta doet dat heel veel met mij. Het deel van the Old Course bij holes 1, 17 en 18 op St. Andrews zijn misschien wel de holes die mij het allermeeste raken.

Hoe hebben die jaren in Schotland jouw spel gevormd?
Om zo min mogelijk last te hebben van de wind en de bal op de juiste afstand te krijgen heb ik in Schotland geleerd om onder de wind te blijven, mijn bal kwam vaak niet hoger dan een meter of 5 van de grond. Hier in Nederland heb ik mijn swing verder ontwikkeld door de vlag ook met een hoge slag aan te spelen. Met zachte greens zoals in Nederland vaak het geval is, kun je de plek waar je landt en waar je wil liggen goed bepalen en dan kun je ook goed scoren. Op een harde green zoals op een linksbaan speel je de vlag en de green heel anders aan. Linksbanen vragen sowieso veel creativiteit van een speler, alle clubs in de tas kunnen gebruikt worden voor een bepaalde slag. Ik denk dat juist linksgolf een golfer uitdaagt om creatief te zijn en om ondanks slechte omstandigheden laag te kunnen scoren. Mijn favoriete banen in Nederland zijn daarom ook linksbanen, Domburg is een échte linksbaan, maar vooral de Kennemer doet mij heel veel omdat dit bijna een linksbaan is zoals ik die in Schotland tegen zou komen. Voor mij is linksgolf als thuiskomen, ik ben niet zo een fan van bosbanen omdat je daar meer met je keuzes wordt ingeperkt. Op een linksbaan is er meer sprake van shotmaking en kun je op, zeg 60 meter van de green, kiezen om met je ijzer 7 een bump and run te slaan, of toch een lobwedge waarbij je goed rekening moet houden met wind en de hardheid van fairway, foregreen en green. Je zou zelfs met je putter de vlag kunnen aanspelen.

We hebben de week voor het toernooi een warme en droge periode, wat doet dat met de baan?
De baan op Broekpolder is nu inderdaad droog en hard. Dat maakt de baan enerzijds korter vanwege de langere uitrol van de bal, maar aan de andere kant kan de baan door de keiharde greens goed zijn tanden laten zien aan de pro’s. Zoals de baan er nu voorligt lijkt het zelfs een beetje op een linksbaan. Ik verwacht dat de cut in het toernooi op Broekpolder zal liggen op -2 tot -4, maar zeker onder par. De winnaar zal met een score van rond -15 van de baan komen verwacht ik. Een en ander is wel afhankelijk van de hoeveelheid water die nog op de baan neerkomt door regenval of door extra te sproeien. Ook de wind zal van invloed zijn, als er geen wind is kunnen er hele lage scores verwacht worden. Het baanrecord van Henry Lai dat op 64 staat zal deze week dan denk ik wel verbroken worden. Zonet zag ik op de chipping green een Duitse speler van de Pro Golf Tour vooral pitch & run slaan met de ijzer 7. Dé manier om Broekpolder in de huidige omstandigheden te spelen. De baan is door de droogte en de hardheid nu wel een lastigere baan dan zeg 2 maanden geleden. Onder zachte omstandigheden zou de baan afgebroken worden door de pro’s. De wapens van de baan in de toernooiweek zijn nu vooral de keiharde greens en zeker als er een beetje wind staat.

Je bent vooral een swingcoach en je kijkt dan naar andere golfers. Nu ga je zelf meedoen aan het Broekpolder International Open, hoe ga jij die wedstrijd beleven?
Ik ga vooral plezier beleven! Het is vooral leuk om weer eens een meerdaagse wedstrijd te spelen. Over 3 jaar word ik 50 en ben ik oud genoeg voor de Senior Tours. De PGA Tour heeft een hele grote senior tour, op de European Senior Tour zijn ook veel goede spelers actief en ook op het senior circuit van de PGA Holland lopen echt goede golfers rond. Mogelijk dat ik dat in de toekomst zou gaan doen. Ik vind het mooi om mee te doen aan een internationaal toernooi hier op mijn eigen baan Broekpolder. Maurits Dijkshoorn zal voor mij caddy’en tijdens het toernooi.

Wat is in jouw ogen een goede caddy?
Een goede caddy moet vooral relaxed zijn en er voor zorgen dat de speler ook relaxed blijft in de baan. Afstanden kun je als speler immers zelf goed inschatten. Maar als je kijkt naar topcaddies op de European Tour en de PGA Tour, die zijn  niet alleen caddy, maar meteen ook manager voor allerhande praktische zaken. De topcaddies doen echt alles voor de spelers. Spelers en caddies zijn vaak ook echte vrienden. Als je kijkt naar de hechte band die Phil Mickelson en zijn vaste caddy Bones in al die jaren hebben opgebouwd, ik geloof dat Bones nu zelfs buurman is geworden van Mickelson. Nu is de broer van Mickelson zijn caddy. En Rory McIllroy is gestopt met zijn vaste caddy omdat zij te veel vrienden waren geworden en hij bang was dat die vriendschap gevaar zou lopen door de relatie speler/caddie.

Kun je iets zeggen over clubfitting, is dat alleen weggelegd voor de pro’s of kunnen ook amateurs hier hun voordeel mee doen?
Ook hier op Broekpolder zijn er veel amateurs voor wie een clubfitting goed zou uitpakken. Soms zie ik golfers die ergens een setje oude clubs moeten hebben geërfd, dat zijn dan echte museumstukken. Bij voorbeeld een fairway wood waarvan het clubhoofd niet veel groter is dan de bal! Je moet het vergelijken met sporten als tennis waar vroeger met houten rackets werd gespeeld of skiën waar de techniek ook een enorme ontwikkeling heeft meegemaakt. Ik ben zelf geen goede skiër maar met moderne ski’s kom ik goed de berg af. Met oude ski’s van zeg 15 jaar geleden lukt mij dat helemaal niet. Golfclubs zijn zo veel beter geworden, het verschil met oude clubs merk je vooral bij hoe het clubblad de bal raakt. Amateurs zouden direct veel verschil ervaren door een juiste set moderne clubs aan te laten meten. Voor pro’s is het een ander soort clubfitten, daar zijn het echt details zoals een gewichtje meer of minder, of net iets meer flex in de shaft, dat kan zo een andere balvlucht opleveren en makkelijk zo’n 10 meter verschil.

Als je kijkt naar de jonge spelers van Broekpolder die dankzij een Wild Card mee mogen doen, hoe kijk jij daar tegenaan?
Die jonge spelers moeten vooral genieten! Ze kunnen hier goed snuffelen aan het professionele wereldje, ook al wordt de cut niet gehaald is het toch een goede leerzame ervaring. En als er spelers de cut halen is dat natuurlijk een gigantische ervaring voor hun. Ik zou het al een prachtprestatie vinden als er 1 van hen de cut haalt.

Het jonge team van Heren 1 heeft dit jaar de kruisfinales gehaald, hoe is dat zo gekomen?
De kracht van Heren 1 is dat het een hecht team is. 6 jongens die al vanaf hun jeugd op Broekpolder spelen met een fantastische captain. Ze kunnen allemaal goed golfen in de hoofdklasse maar ik schat zomaar in dat ons Heren 1 team het hechtste team is van allemaal, en ik denk ook het jongste team. We kunnen nog lang plezier hebben met dit team.

Wat valt je zoal op bij de jeugd?
Vroeger deed ik aan voetbal, aan tennis, rugby, judo en noem maar op. Tegenwoordig met al die mobiele telefoons en spelcomputers moeten we oppassen dat de jeugd motorisch niet achter blijft. Laat ze vooral bewegen door ook andere sporten te doen en fietsen naar hun sportclub en niet dat ze de hele dag thuis of in de auto zitten te gamen.

Plezier in golf is het allerbelangrijkste, of het nu de jeugd is of bij de toppers. Ik zie op Broekpolder ouderen van een jaar of 75 in vaste groepjes golfen en die hebben heel wat plezier, mooi om te zien! Zelf beleef ik met golfen ook veel plezier, ik zou eigenlijk niets anders willen doen dan de hele dag golfen. Dat vind ik ook zo mooi aan de jeugd die hier vrijdagavond traint dat ze na de training onvermoeibaar met z’n allen nog gaan putten, chippen en allerlei wedstrijdjes doen. Ze hebben onderling veel lol. Met les geven maak ik hetzelfde mee, iemand die minder getalenteerd is er toch toe brengen een mooie bal te slaan, ja dat is ook voor mij genieten. Als iemand eindelijk over de vijver voor de green van hole 15 speelt terwijl het daarvoor steeds maar niet lukte, dat is dan echt een overwinning! Vooral bij de jeugd zie je dat enthousiasme er van af spatten, dat er mensen genieten van golfen dat is toch het mooiste wat er is?!