» Interview met Fernand Osther

Interview met Fernand Osther

door Roman Henke

Na een eerste ronde op donderdag met 6 birdies, een bogey, een dubbel bogey en de rest parren staat Fernand Osther op de gedeeld 4e plaats met 69 (-3). Hieronder volgt het interview dat kort voor aanvang van het toernooi is gehouden.

Voorjaar 2018 won je in een wedstrijd van the Dutch Futures een Wild Card voor deelname aan het toernooi hier in Vlaardingen. Wat is je doel in 2018?
2017 had ik een goed jaar door winst in het Lauswolt Open, de Wouwse Plantage Open en het Nationaal Strokeplaykampioenschap waardoor ik mocht meedoen aan het KLM Open. De eerste fase van de Qualifying school voor de European Tour had ik overleefd, maar in de tweede fase ben ik net gestrand. Mijn hoofddoel voor 2018 is dit najaar de final stage halen van de Qualifying school om een kaart voor de European Tour of Challenge Tour te winnen.

Hoe past het toernooi hier in Vlaardingen in je programma?
Dit jaar heb ik geen vast speelrecht op de Pro Golf Tour, daarom ben ik erg blij met de Wild Card die ik gewonnen heb voor het toernooi hier op Broekpolder. Van de Pro Golf Tour wil ik in totaal een drietal wedstrijden spelen, hier op Broekpolder, de wedstrijd op Starnberg in augustus en nog eentje wat later in het jaar. Verder speel ik 6 á 7 wedstrijden van de PGA Holland en daarnaast nog de wedstrijden van the Dutch Futures. Dit alles ter voorbereiding voor de eerste fase van de Qualifying school die ik denk begin oktober op Hardelot te gaan spelen. Die baan is dichtbij en vind ik ook een leuke baan om te spelen.

Doe je nog iets naast het spelen van deze professionele wedstrijden?
Jazeker, ik help mee op clinics en jeugdlessen, bijvoorbeeld op Golfpark Almkreek en op The Dutch. Verder heb ik een jaar columns geschreven in het Nationaal Golfmagazine over het leven als een tourpro. En ik verdien bij als kelner in het Holland Casino Venlo. Wat mij daarbij kenmerkt is mijn gedrevenheid, ik houd er niet van om stil te zitten. Op de baan wil ik al de beste zijn en ook bij ander werk wil ik aanpakken en de handen uit de mouwen doen.

Je bent vrij lang, ca 1.95m, speel je met verlengde clubs?
Ja de ijzers zijn 1 inch verlengd. Ik heb ze laten fitten in de Tourtruck van Mizuno. Ik heb nu een standaard lie maar vroeger speelde ik met een aangepaste lie. Omdat ik naast mijn algehele lengte ook lange armen heb bleek het niet nodig om de lie van het clubblad te veranderen. Lange slagen zijn mijn kracht, daarom denk ik dat de baan Broekpolder mij wel ligt. 2010 heb ik voor het laatst gespeeld op Broekpolder, dat was met de NGF competitie. Ik herinner mij nog dat holes 10 en 11 vrij lange holes zijn. Na de oefendag op dinsdag speel ik mee aan de Pro Am op woensdag. Daarna ben ik klaar voor het toernooi als ik donderdagmiddag afsla.

Wat verwacht je van het toernooi?
Van mezelf verwacht ik 100% commitment en dat ik vanuit mijn eigen kracht speel en niet teveel kijk naar wat anderen doen. Ik wil in de voorbereiding goed kijken naar lastige holes, waar wil ik liggen  en ga ik aanvallen of voor safe spelen? Een score onder par zou ik al mooi vinden. Ik merk bij mezelf dat ik echt uitkijk naar dit toernooi in eigen land. Voor jonge spelers is het vooral een goed toernooi om ervaring op te doen en je te meten met een internationaal veld.

Vertel nog even hoe het KLM Open vorig jaar voor jou verliep.
Ik ben laat op de eerste dag gestart, het weer was niet best die eerste dag en daarom kon ik maar een beperkt aantal holes spelen en mocht ik de tweede dag weer vroeg de baan in. Het restant van de eerste ronde speelde ik best prima, ik geloof in één onder. Kort na de eerste ronde mocht ik alweer de baan in voor de tweede ronde en ik had een slechte start. Uiteindelijk kwam ik vier slagen te kort om de cut te halen, maar ik heb het vooral laten liggen aan het begin van de tweede ronde.

Heb je kansen voor een wild card voor het KLM Open dit jaar?
Ik heb denk ik nog drie kansen: het PGA Holland kampioenschap, de Twente Cup en nog een derde wedstrijd ik dacht van de PGA of the Dutch.

Je hoort vaker dat Nederlanders niet de allerbeste putters zijn, hoe zie jij dit?
Daar ben ik het slechts deels mee eens. Vanwege het klimaat kunnen wij hier niet het hele jaar door zulke strakke tapijtjes van greens hebben als in Spanje of de Verenigde Staten van Amerika. Op the Dutch en ook hier zijn er trouwens behoorlijk strakke greens en daarop kun je goed putten. Ik vind dat putstatistieken een vertekenend beeld geven. Een put van twee meter is anders dan eentje van 12 meter. Het hangt er meer van af hoe dichtbij de vlag aangespeeld is zodat je minder puts nodig hebt. Ook is vertekenend dat je op tv vooral spelers ziet die een goede dag hebben en als de rest van je spel al goed loopt dan gaat putten ook net iets beter.

Als je het topgolf in Nederland vergelijkt met dat van landen om ons heen, wat valt je op?
Ik ben nu zo’n zeven jaar pro. Ik heb in NGF selecties gezeten en ik heb meegemaakt dat als aan een internationaal toernooi zeg drie tot zes Nederlandse spelers meedoen, er dan heel veel meer spelers van andere nationaliteiten meedoen, soms wel 25 Engelsen, 20 Fransen en 20 Duitsers. Met die aantallen is het voor die landen makkelijker dat er dan iemand doorbreekt. Met Joost en zijn zes toernooioverwinningen hebben we een hele goede speler op de European Tour, verder zijn we redelijk vertegenwoordigd op de Challenge Tour, maar als je het met andere golflanden vergelijkt zijn er veel minder Nederlandse spelers actief op die tours. Op de Alps Tour en de Pro Golf Tour heb je zeker een aantal Nederlanders dat daarop speelt, maar ook weer niet zoveel met een vaste kaart.

Hoe is om in de finale van een Pro Golf Tour toernooi te spelen?
Wat leuk is op de Pro Golf Tour is dat de vaste starter Bernd Kraft altijd op de zaterdag op de laatste drie holes bij de laatste drie flights van het toernooi rondrijdt in een karretje om scores op te halen voor de live scoring. Dan weten de kanshebbers voor de titel ook goed wat de stand van zaken is op de laatste drie holes. De normale live scoring op de Pro Golf Tour werkt goed en heeft meestal slechts 5 á 10 minuten vertraging. Op de website www.ProGolfTour.de kun je de livescoring volgen en staan de starttijden vermeld.

Fernand, gefeliciteerd nog met je verjaardag woensdag en succes.
Ik heb zin in het toernooi op Broekpolder en ik hoop de golffans ook!!

Fernand Osther