» Interview met Max Albertus

Interview met Max Albertus

door Roman Henke

Max, je komt de baan af na 2 birdies, 4 bogeys en de rest parren met een rondje 74 (+2) en staat momenteel rond de 37e plaats. Wat vond je van de baan en je spel vandaag?
De baan vond ik lastig spelen door hoe droog hij op dit moment is. Je moet goede ballen slaan vanaf de tee om birdie kansen te creëren. Ik sloeg ze vandaag niet dichtbij genoeg, en de putts gingen er niet in. Morgenvroeg weer nieuwe kansen met verse greens!

Mijn spel was ok maar morgen moet het nog ietsje beter om er zeker van te zijn dat ik de cut haal. Ik verwacht dat de cut op +2 zal komen omdat de baan uitgedroogd is en het lastig is echt laag te scoren. In potentie zou iedere amateur met een plushandicap de cut kunnen halen, maar als je kijkt naar de uitslagen van vandaag dan moet je hele slagenarsenaal goed in orde zijn om in deze omstandigheden te kunnen scoren. Samen met mijn caddy Patrick Vielvoye ga ik er morgen weer tegenaan.

De baan ken ik wel goed, ik heb hier jaren geleden het Nationaal Strokeplaykampioenschap voor Scholenteams gewonnen. Samen met Aaron van den Dungen vertegenwoordigde ik toen het Rodenborch College in Rosmalen. En twee weken geleden heb ik hier samen met Dylan Boshart nog voorgespeeld. Voor de voorbereiding naar dit toernooi heb ik mij gericht op alle onderdelen van het spel. Ik heb eergisteren drie kwartier met mijn swingcoach gekeken naar wat basispunten. Ook ben ik bij mijn fysio geweest voor een massage en wat oefeningen. Op Bernardus, de nieuwe baan bij Cromvoirt, heb ik alle onderdelen van het spel deze week weer getraind en vooral ook het korte spel. Een goed short game is deze week op Broekpolder vooral nodig.

We kennen jou vooral van jouw goede prestatie tijdens het KLM Open vorig jaar, kun je daar iets over zeggen?
In 2012 toen ik 18 jaar oud was heb ik al voor het eerst meegedaan aan het KLM Open, dankzij een wild card van de NGF. De cut heb ik toen nog gemist. Vorig jaar hoorde ik pas op de woensdag, de dag van de pro am, dat ik mee mocht doen. Ik had geen tijd om mij ergens druk om te maken en heb ondanks het slechte weer goed gescoord. Op de eerste dag van het toernooi, de donderdag, was het slecht weer en ik was net klaar met spelen toen het weer te slecht werd om nog door te spelen en het spel moest die dag zelfs worden stilgelegd. Op de zaterdag kon er weer gewoon gespeeld worden en met een eindtotaal van -4 ben ik uiteindelijk na vier dagen 48ste geworden. Dit jaar heb ik, door het winnen van de ING Private Banking Golfweek, mij geplaatst voor de inmiddels derde deelname aan het KLM Open.

Hoe lang ben je al professional?
In 2017 heb ik in mijn eerste jaar als pro op de Alps Tour gespeeld, dit was voor mij vooral goed om te kijken waar ik stond qua niveau tussen de andere pro’s. Ik heb de top 40 behaald van de Order of Merit en ik ben wel tevreden over dat jaar. Het gekke is wel dat toen ik 4 cuts op rij miste dat dat je wel aan het denken zet, je inkomen staat op het spel. Het KLM Open heb ik vrijuit gespeeld, en niet nagedacht over de cut halen. In 2018 speel ik veel op de Pro Golf Tour en heb ik al 7 keer een top tien plaats behaald, het is al een goed jaar maar ik probeer bij de beste 5 te eindigen op de jaarranglijst om daarmee een kaart voor de European Challenge Tour te bemachtigen.

Voordat ik de stap naar professional heb genomen was ik als amateur in totaal zo’n 11 jaar in de diverse NGF selecties. Met 15 jaar had ik al een scratch handicap. Sinds ik professional ben moet ik alles zelf regelen.

Als je kijkt naar hoe de landen ons om omgaan met topgolf, wat valt jou op?
Nederland heeft op dit moment geen toernooi op de Challenge Tour. Om door te kunnen stromen naar de European Tour zouden Nederlandse professionals wat vaker op de Challenge Tour moeten kunnen spelen. Als je in Nederland een Challenge Tour wedstrijd hebt dan kun je wild cards uitwisselen met andere landen waar ook Challenge Tour wedstrijden worden georganiseerd. Naast ervaring opdoen scheelt het enorm in de kosten als je als professional in eigen land toernooien kunt spelen. Daarom ben ik blij met zo een initiatief als hier op Broekpolder! Het zou mooi zijn als er meerdere toernooien van de Pro Golf Tour in Nederland worden georganiseerd en wie weet dan ook nog een Challenge Tour wedstrijd. In een land als Italië heb je naast een nationaal team voor de amateurs ook een nationaal team voor professionals. Dat is natuurlijk wel makkelijk voor die professionals dat ze vanuit de bond begeleid worden. Ook in Frankrijk, een groot golfland, stimuleert de nationale bond de professionals bij stappen die ze kunnen maken en zorgt voor wild cards. Voor ons Nederlanders is het belangrijk om je sponsoring rond te hebben zodat je kan spelen. Nogmaals het is een heel mooi initiatief hier op Broekpolder en het niveau van golf is echt hoog op de Pro Golf Tour, dat moet niet onderschat worden.

Later dit jaar wil ik de Qualifying school spelen voor de European Tour en de Challenge Tour, ik denk dat ik de eerste fase in Hardelot ga spelen. Maar dat is nog maanden verder en ik richt me nu helemaal op de tweede ronde en het halen van de cut hier op Broekpolder!

Max Albertus is momenteel met een 17e plaats in de Order of Merit de beste Nederlander op de Pro Golf Tour. Zie https://www.progolftour.de/player-profile/55.html?year=2018.